Tüm meslektaşlarımın “Dünya Pilotlar Günü”nü kutluyorum.🧑✈️🛫
Havacılık alanındaki kaza ve kırımların geçmişe kıyasla belirgin derecede azaldığı 21. yüzyılda artık, popüleritesini fazlasıyla hak eden bir ulaşım yolu havacılık..
Her gün binlerce meslektaşım, dünyanın çeşitli noktalarına sefer gerçekleştiriyorlar, ve milyonlarca yolcu görevlerine ve sevdiklerine kavuşuyor.
Geniş resme baktığımızda, disiplin üzerine inşa edilmiş, bir dizi kurallar içerisinde süregelen ve sürekli çalışma ve kararlılık gerektiren bir meslek bizimkisi.. Km başına oran olarak, diğer ulaşım yolları arasında en güvenli olarak geçer bu yüzyılda..
Peki;
Bundan yaklaşık 90-95 yıl önce durum nasıldı?
Alanında dünyada saygın bir isim olan, eski Purdue Üniversitesi eğitmeni John Wensveen, Ph.D. tarafından kaleme alınmış Air Transportation (A Management Perspective) kitabından bir anekdotu sizler ile paylaşmak istiyorum. Kırmızı kare içerisine aldığım bölümü lütfen okuyun. Posta ve Yolcu taşımacılığının gelişmekte olduğu o yıllardaki havacılık kaza oranları, demiryollarından 1500 kat, otobüs trafiğinden ise 900 kat fazla.😱 (1929-1933)
Sadece 1932 yılında, 108 kaza var ve 16’sı ölumcül.
O yıllardaki hava trafik yoğunluğunu bir düşünün ve günümüzdeki hava trafiği ile kıyaslayın.
Günümüz şartlarında, havacılığın bu derece güvenli bir ulaşım yolu olmasında katkısı olan TÜM havacılık personellerini ve çalışanlarını kutluyorum.👏
Teknolojiye katkısı olan tüm beyinlere teşekkürler..
(Not: 2. fotoğraf ise günümüz şartlarındaki Km başına düşen kaza oranlarını gösterir.)
Cemal Türkoğlu