ICAO, Hava taşımacılığı ve bununla alakalı güvenlik verilerini içeren 2022 dokümanını yani Safety Report’u yayınlamıştı.
Hiçbir şey anlam ifade etmedi değil mi?
Anlamak istediğim bilgileri köküne inmeden anlamaya çalıştığımda bir süre sonra bu bilgileri unuttuğumu fark ediyorum. O yüzden biraz zaman harcayıp bu konuyu direkt olarak “Cemal’e” anlatır gibi anlatayım 🙂
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından sadece 6 yıl sonra, yani birçoğumuz daha bu hayatta yok iken Amerika’nın Şikago şehrinde bir komite toplandı.
Amaç, 1903 yılında Wright abilerimizle ilk notaları atılan, 1920’li yılların başında savaş uçaklarının yolcu uçağı olarak kullanılmasıyla ilerleyen ve 1930 yılında hafif hafif artan uçak trafiğinin kalkışını, inişini ve havalimanı içerisindeki konumlarını gözetleyen dünyanın ilk havalimanının Cleveland da kurulmasıyla gelişen dünya hava trafiğinin;
Güvenliğini, emniyetini, uygulanabilirliğini, çevresel etkilerini tek bir çatı altında toplayıp, ileriye yönelik planlar yapıp bunları regüle etmekti.
İşte bu vesile ile 1944 yılında toplanan bu komite, Şikago Konvansiyonu’nu imzaladılar. 1947’de de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tabir-i caizse ICAO kuruldu. Halen daha bu örgüt dünya havacılık kurallarını;
Komitesi, danışmanları ve sekreterliği vasıtasıyla yürütüp üye devletlere hap bilgi olarak veriyor. (Annexs, SARPs ve supplementary procedures yoluyla)
İşte bu örgüt her yıl Güvenlik Raporu(Safety Report) adı altında bir önceki yıl, ‘hava taşımacılığında güvenlik ile alakalı ne gibi vakalar yaşanmış, bilmem kaç milyon kalkışta veya inişte kaç kez kazaya neden olabilecek olaylar gerçekleşmiş, kaçı ölümcül , kaçı ucuz anlatılmış, ve bunların yüzdelik oranları nedir?’ gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bir doküman yayınlıyor. Sağolsun, varolsunlar..
İşte aşağıda paylaştığım doküman bu anlama geliyor.
Keyifli okumalar.
Sadece 2022 Safety Raporuna değil, ben daha eskileri de görmek istiyorum diyorsanız linki aşağıya bırakıyorum.